Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2018

Οι Σκοπιανοί πήγαν να περάσουν στα «μουλωχτά» το όνομα «Μακεδονία»

Νέα στοιχεία για το Σκοπιανό φέρνουν στο φως απόρρητα τηλεγραφήματα – ντοκουμέντα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Τα τηλεγραφήματα των Αμερικανών, δείχνουν πως οι Σκοπιανοί το 2008 προσπάθησαν να περάσουν στα «μουλωχτά» το όνομα «Μακεδονία»
Σε ένα από αυτά τα τηλεγραφήματα και συγκεκριμένα από τηλεγράφημα της 16ης Σεπτεμβρίου 2008 προκύπτει πως ο πρέσβης Σπέκχαρντ τηλεφώνησε στην Μπακογιάννη για να της ζητήσει να μην απορρίψει τις προτάσεις Νίμιτς. Εκείνη του δήλωσε πως ο Πρωθυπουργός Καραμανλής και η ίδια παρά την πολιτική πίεση, θέλουν λύση, αλλά του ξεκαθάριζε ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί ποτέ οι γείτονές της να ονομάζονται «Μακεδόνες».
Οι πονηριές των Σκοπιανών για να ονομαστούν «Μακεδόνες»
Εφόσον, οι Σκοπιανοί είχαν αντιληφθεί ότι από τις διαπραγματεύσεις η Ελλάδα δεν θα υποχωρούσε προσπάθησαν να πάρουν με πονηριές και πίσω από την πλάτη της Ελλάδας το όνομα και την εθνικότητα «Μακεδόνες», που τους χάρισαν τώρα, Τσίπρας – Κοτζιάς.
Στις 29 Ιουλίου 2008 τηλεγράφημα της Αμερικανίδας πρεσβευτή στα Σκόπια παρουσιάζει τα συμπεράσματά της από τις επαφές με τη σκοπιανή ηγεσία, τον πρόεδρο Τσερβενκόφσκι και τον πρωθυπουργό Γκρουέφσκι.
Το τηλεγράφημα τιτλοφορείται «Μακεδονία/Ελλάδα: Τι χρειάζονται οι Μακεδόνες για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας».
Αυτό ακριβώς δείχνει πως οι Σκοπιανοί μεθόδευαν να περάσουν το «Μακεδονία», μέσα σε μια… παρένθεση στα επίσημα έγγραφα της διαπραγμάτευσης.
Η κ. Μιλοβάνοβιτς στην εισαγωγή του τηλεγραφήματός της αναφέρει τα «Στοιχεία της Λύσης»:
«ΟΝΟΜΑ: Republic of Northern Macedonia (ή Republic of North Macedonia)
ΕΥΡΟΣ ΧΡΗΣΗΣ: σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς και διμερώς με κάθε χώρα η οποία δεν θα επιθυμεί να χρησιμοποιεί το συνταγματικό όνομα της χώρας (χωρίς να έχει συζητηθεί, αυτό θα ισχύει και σε πολυμερείς συμφωνίες όπου διμερώς θα υπάρχει αυτή η επιλογή). Η Μακεδονία θα μπορεί να χρησιμοποιεί το συνταγματικό όνομά της σε ό,τι αναφέρεται στην ίδια, στα διαβατήρια, στο όνομα προϊόντων, στα μέσα ενημέρωσης κ.λπ.
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ: Η γλώσσα και η εθνικότητα θα αποκαλούνται μακεδονικές, αλλά ο χειρισμός του θέματος θα γίνει σιωπηλά, ίσως σε κάποιο επόμενο παράρτημα σε μια απόφαση του Σ.Α. του ΟΗΕ ή σε κάποιο εσωτερικό έγγραφο του ΟΗΕ, που δεν υπόκειται στην ελληνική έγκριση. Η εσχάτη γραμμή είναι η Μακεδονία να έχει εγγυήσεις ότι η γλώσσα τους και η εθνικότητά τους κ.λπ. θα συνεχίσουν να αποκαλούνται μακεδονικές, και όχι της North Macedonia».
Από τις 29 Ιουλίου 2008 από Σκόπια (τι θέλουν οι «Μακεδόνες» για να λυθεί η διαφορά)
Με πληροφορίες: «Εστία», «Φιλελεύθερος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου