Δευτέρα 10 Απριλίου 2017


ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ…. «Χτυπάτε, πολέμαρχοι! Μη λησμονείτε το σχοινί, παιδιά, του πατριάρχη!»
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ… 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1821… Οι Τούρκοι απαγχονίζουν στην Κωνσταντινούπολη τον πατριάρχη Γρηγόριο Ε’, σε αντίποινα για την Ελληνική Επανάσταση.
Απαγχονίζεται από τους Τούρκους ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Γρηγόριος Ε’
Ο Άγιος Γρηγόριος γεννήθηκε το 1745 στην Δημητσάνα. Οι γονείς του, Ιωάννης Αγγελόπουλος και Ασημίνα, ήσαν πτωχοί. Στο Άγιο Βάπτισμα έλαβε το όνομα Γεώργιος, έμαθε τα πρώτα του γράμματα από τον θείο του ιερομόναχο Μελέτιο και κατόπιν έφυγε και εγκαταστάθηκε μαζί του στην Σμύρνη. Εκάρη μοναχός σε μονή στην νήσο των Στροφάδων και ολοκλήρωσε την θεολογική μόρφωση του στην Πατμιάδα Σχολή. Επιστρέφοντας στην Σμύρνη, ο μητροπολίτης Προκόπιος, ο όποιος έτρεφε για τον Γρηγόριο πατρική αγάπη, τον χειροτόνησε αρχιδιάκονο και κατόπιν πρεσβύτερο και όταν ανήλθε στον οικουμενικό θρόνο (1788) τον χειροτόνησε διάδοχό του στην Μητρόπολη Σμύρνης.

Επί δώδεκα έτη, ο όσιος ιεράρχης διακυβέρνησε με σύνεση και αποστολικό ζήλο την μεγάλη και πλούσια πόλη της Σμύρνης, μητρόπολης του μικρασιατικού Ελληνισμού. Αναστήλωσε διάφορους ναούς, ίδρυσε σχολεία και διοργάνωσε σύστημα πρόνοιας για τους πτωχούς και δεινοπαθούντες. Το 1797, εξελέγη οικουμενικός πατριάρχης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου