Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016


40.000 ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΘΑ ΑΦΙΧΘΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2017 ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
«Ασφυξία» στο Αιγαίο - Τώρα εξεγείρονται οι κάτοικοι που έγιναν... ξένοι στα σπίτια τους: «Δεν αντέχουμε άλλο»
Την στιγμή που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να δημιουργήσει νέες «δομές φιλοξενίας» για επιπλέον 40.000 πρόσφυγες και μετανάστες που θα φτάσουν μέχρι το 2017 στη χώρα, οι κάτοικοι της Λέσβου και της Χίου αντιδρούν για την ασφυκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις ήδη υπάρχουσες «δομές».
Σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή, το πρωί της Τρίτης, στα νησιά του Αιγαίου βρίσκονται 13.171 πρόσφυγες, τη στιγμή που η προβλεπόμενη χωρητικότητα είναι 7.450 άτομα.
Στη Λέσβο φιλοξενούνται 5.660 άτομα, τη στιγμή που το νησί «αντέχει» (θεωρητικά) 3.500 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ στη Χίο βρίσκονται 3.498 άτομα, σχεδόν τριπλάσιος αριθμός από την επίσημη χωρητικότητα των 1.110 ατόμων!
Στη Λέσβο, οι κάτοικοι ανακοίνωσαν σήμερα κινητοποιήσεις, διεκδικώντας την άμεση κατάργηση του hotspot. Η κατάσταση είναι αφόρητη πλέον καθώς οι καταστροφές στην περιουσία τους και οι κλοπές στα γύρω χωριά είναι τεράστιες χωριό από μετανάστες που εξεγείρονται και εγκαταλείπουν τη Μόρια.
Την επόμενη Δευτέρα θα γίνει συμβολική κατάληψη στο Δημοτικό σχολείο και το Γυμνάσιο της Μόριας, πορεία στο κέντρο της Μυτιλήνης και παράσταση διαμαρτυρίας στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και το Δήμο Λέσβου.
«Καλούμε όλους τους πολίτες της Μυτιλήνης να σταθούν στο πλευρό μας και να συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις για ένα ζήτημα που αφορά ολόκληρη την τοπική κοινωνία. Ζητάμε την άμεση αποσυμφόρηση του hotspot Μόριας. Δεν μπορεί το νησί να δεχθεί τόσες χιλιάδες ανθρώπους, δεν μπορεί να σηκώνουμε άλλο το βάρος της προσφυγικής κρίσης», τονίζει στο ΑΠΕ ο πρόεδρος του τοπικού Συμβουλίου Μόριας, Νίκος Τρακέλλης
«Δεν μπορεί ένα χωριό να ''σηκώνει'' το βάρος του προσφυγικού ζητήματος του νησιού, με 5.000 εγκλωβισμένους και αγανακτισμένους ανθρώπους, οι οποίοι δικαίως διαμαρτύρονται. Ομως και ο κόσμος εδώ δεν αντέχει άλλο», δήλωσε στο ΑΠΕ ο πρόεδρος του τοπικού Συμβουλίου Μόριας, Νίκος Τρακέλλης.
Πριν από μερικούς μήνες, οι κάτοικοι είχαν απαιτήσει άμεσες λύσεις, από τους τοπικούς φορείς και τα αρμόδια υπουργεία, μετά από απανωτά κρούσματα διαρρήξεων και ζημιών σε κτήματα. «Αντί αυτού, ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών στο hotspot αυξάνεται συνεχώς, ενώ οι συμπλοκές και οι διαμαρτυρίες γίνονται πλέον καθημερινότητα», λέει ο κ. Τρακέλλης.
Οι κάτοικοι φοβούνται ότι τα προβλήματα θα επεκταθούν, καθώς παρατείνεται ο εγκλωβισμός των προσφύγων, ενώ στο hotspot συγκεντρώνονται ολοένα και περισσότεροι. «Οι ζημιές είναι πολύ μεγάλες, η παραβατικότητα θα κάνει την εμφάνισή της και πάλι. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί», τόνισε ο ίδιος.
Στο μεταξύ η ασφυκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο χοτ σποτ της Μόριας έχει οδηγήσει πολλούς μετανάστες και πρόσφυγες στους δρόμους της πόλης της Μυτιλήνης.
Γύρω από το λιμάνι, στα Τσαμάκια, στο άγαλμα της Ελευθερίας, στα Μπλόκια σε πολλούς δημόσιους χώρους πολλές δεκάδες μετανάστες στη συντριπτική τους πλειοψηφία Βορειοαφρικανοί κοιμούνται στην ύπαιθρο. Μακριά από τη «φυλακή» όπως την αποκαλούν, της Μόριας όπου η ένταση και οι συμπλοκές έχουν γίνει καθημερινότητα.
Εντονες είναι όμως και οι αντιδράσεις των κατοίκων της Χίου και συγκεκριμένα στο Βροντάδο, μετά από τις εξαγγελίες για την επαναλειτουργία του κέντρου κράτησης στο Μερσινίδι, ως προαναχωρησιακού σταθμού παραβατικών μεταναστών.
Κάτοικοι της περιοχής συγκεντρώθηκαν, με αφορμή τη συνεδρίαση του τοπικού συμβουλίου, προκειμένου να εκδηλώσουν την αντίθεσή τους στην επαναλειτουργία του Κέντρου.
Ζήτησαν να μην λειτουργήσει ένας τέτοιος χώρος σε κατοικημένη περιοχή, εστίασαν στην έλλειψη ασφάλειας που δημιουργείται ενώ αναφέρθηκαν με λόγια συμπάθειας προς τους πρόσφυγες από τη Συρία, τονίζοντας ότι όλη την προηγουμένη περίοδο δεν υπήρχε πρόβλημα στην εκδήλωση ανθρωπιάς και αλληλεγγύης προς αυτούς.
Σύμφωνα με τα όσα είπε στους κατοίκους ο διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χίου, Δημήτρης Αυγερινός, το κόστος για να γίνει ο χώρος του Μερσινιδιού ασφαλές κέντρο κράτησης αγγίζει τα 133.000 ευρώ, ενώ η αστυνομική δύναμη που προβλέπεται να υπάρχει προκειμένου να λειτουργεί είναι 50 άτομα. «'Η θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ή δεν θα λειτουργήσει», σημείωσε ο κ. Αυγερινός, τονίζοντας ακόμα πως αν το Κέντρο λειτουργήσει με προδιαγραφές που δεν προβλέπονται εκείνος είναι διατεθειμένος να παραιτηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου