Σύμφωνα με τον κ. Τραμουντάνη, «το γενικό συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι οι Ελληνες είναι επιφυλακτικοί τόσο ως προς τις οικονομικές συνέπειες της μετανάστευσης όσο και αναφορικά με τις συνέπειες σε ζητήματα εθνικής ταυτότητας και πολιτισμικής ομοιογένειας» και αυτό διότι «για τους Ελληνες έχει μεγάλη σημασία η πολιτισμική ομοιογένεια και οι ερωτώμενοι θεωρούν ότι η χώρα δεν γίνεται καλύτερη λόγω της παρουσίας προσφύγων και μεταναστών».
Οπως επισημαίνει, για την επιστημονική κοινότητα τα στοιχεία ήταν λίγο πολύ αναμενόμενα, λόγω και της οικονομικής κρίσης και των συνεπειών της στην κοινωνία. Σύμφωνα με τις απαντήσεις όσων συμμετείχαν στην έρευνα για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και τα στοιχεία που ανέλυσε ο Αγγελος Τραμουντάνης, μιλώντας στη «δημοκρατία», διαπιστώνεται πως «κυριαρχεί το στερεότυπο ότι οι μετανάστες δεν συμβάλλουν θετικά στην οικονομία της χώρας και ότι παίρνουν τις δουλειές από τους γηγενείς. Ωστόσο, αυτό έρχεται σε αντίθεση με ευρήματα παλαιότερων ερευνών, οι οποίες τονίζουν τη θετική συμβολή των μεταναστών στην ελληνική οικονομία».
Τα στοιχεία της έρευνας επιβεβαιώνουν, μάλιστα, τις θεωρίες ότι σε περιόδους οικονομικών κρίσεων και έξαρσης της ανεργίας αυξάνουν τα αντιμεταναστευτικά αισθήματα. Με βάση τα συμπεράσματα της έρευνας του ΕΚΚΕ, δεν έχει μεταφερθεί στον ελληνικό πληθυσμό η θετική συμβολή των μεταναστών στην ελληνική οικονομία, καθώς τα επιστημονικά ευρήματα από άλλες έρευνες δείχνουν μια διαφορετική εικόνα ως προς την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας.
Στην Ελλάδα, εξάλλου, υπάρχει πληθυσμός οικονομικών μεταναστών με τους περισσότερους από αυτούς να προέρχονται από τη Βαλκανική. Προ κρίσης διαβιούσαν 600.000-700.000 νόμιμοι μετανάστες και περίπου άλλοι 300.000 παράτυποι, ενώ από αυτό το σύνολο περίπου 600.000 κατάγονταν, κυρίως, από την Αλβανία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.